Montmaneu




Festa de la Caldera de Montmaneu
La nostra Festa de la Caldera s'organitza des de temps immemorials, malgrat que sembla estar documentada des del segle XIV. Durant la guerra contra Joan II, el castell de Montmaneu restà sense defensors hi hagué de rendir-se el 1462. Uns anys més tard de l'acabament de la guerra i de la destrucció del castell, Montmaneu era una població de "realengo" per pertànyer a la jurisdicció reial, es va establir la que encara és avui la Festa de la Caldera, perquè en aquella època del feudalisme, els senyors feudals tenien el costum un dia a l'any d'invitar els seus vassalls a dinar i Montmaneu al no tenir feudal va organitzar l'àpat pel seu compte. Aquest fet es produí durant el regnat de Pere IV pels anys 1463-1466. La Caldera al llarg dels segles es preparava i se servia el dimarts de carnaval i consistia en una escudella barrejada d'arròs i fideus adobada amb elsingredients que voluntàriament aportaven els veïns.Va ser en aquesta època, quan el nostre poble va començar a organitzar pel seu compte aquesta festa que consistia a fer un dinar de fraternitat entre tots, que al llarg dels segles s'ha convertit en un autèntic ritual del qual se senten orgullosos tots els fills i filles del poble. A més dels veïns i veïnes del poble, es deixaven caure a menjar de l'escudella de la Caldera molts captaires de la comarca que treien el ventre de pena assaborint una escudella d'arròs i fideus adobada amb carn de porc, xai, pollastre i altres diversos i bons ingredients.
Una bona prova d'aquesta significació n'és el fet lloable i positiu que durant els anys de la República, aquests enfrontaments entre els partits polítics de dretes i esquerres, que propiciaren entre molts pobles del Principat la celebració de les festes dividides en dos bàndols absurdament enfrontats, Montmaneu no va de deixar mai de celebrar aquesta tradicional festa conjuntament, tan sols no es va poder celebrar l’any 2021 a causa de la Covid-19. “Costum i tradició centenària d'un poble, que no s'ha de perdre mai.” Antigament, la capta d'aliments per fer l'escudella, la feia el jovent, que anaven per les cases i masies, en l’actualitat tots els ingredients son comprats a botigues de proximitat. La nostra Festa de la Caldera en el segle passat es celebrava el dimarts de carnestoltes i se'n cuinava només una, així va seguir fins els anys 1960 on es va començar a fer-ne dues i a la dècada dels anys setanta ja es va passar a quatre, fins aleshores ho feien els diferents "cuiners i cuineres" voluntaris, que sempre hi ha hagut al nostra poble. Aquestes calderes eren deixades per les diferents cases del poble que les feien servir un cop l'any per la matança del porc o per fer el sabó casolà. L'any 1975 La Festa de la Caldera es va passar a celebrar-la el diumenge de carnestoltes, això va propiciar que any rere any la festa anés agafant més popularitat i en els anys 1980, ja es va decidir cuinar-ne cinc.
L'any 2003 es van comprar cinc noves calderes d'aram de 90 l. que van ser apadrinades per algunes cases del poble i entitats locals ("Ca l'Urgell"," "Cal Geroni - Cal Carulla", "Ca la Maria", "Consell Comarcal de l'Anoia" i "l'Ajuntament de Montmaneu") i el 2025, vam estrenar dues noves calderes, que també varen ser apadrinades per dos veïns del poble. una per en Josep Tosquella i família i l’altre Anònim, que són les vuit calderes que fem servir en l’actualitat.
L'any 2019 es va començar a fer la caldera del jovent, cada any dos joves del poble (nois o noies) cuinen una caldera, una manera d’introduir el jovent a la nostra festa.
Elements d’interès.
La Festa de la Caldera s’inicia uns quants dies abans per tal de tenir a
punt tots els materials i els ingredients necessaris. El diumenge de Carnestoltes, La Festa de la Caldera comença a les 8 del matí, s’omplen les 8 calderes d’aigua, s’encenen els focs, aquí comença l’elaboració de l’escudella amb les patates pelades i esqueixades, les mongetes i amb totes les viandes a dintre, les calderes van fent el seu procés, quan comencen a bullir, s’hi posen els cigrons que haurem posat en remull el dia abans i mitja hora abans del repartiment de l’escudella hi afegim l’arròs i els fideus.
La Recepta és centenària, els ingredients per caldera són, noranta litres d’aigua, un quilo de carn de xai, tres pollastres, un quilo d’ossos de pernil, dos quilos i mig d’ossos de porc de l’espinada, tres quilos d’arròs, tres quilos i mig de fideus, un quilo de mongetes del ganxet, un quilo de cigronet de l’Anoia, cinc quilos de patates “Kennebec” i un tronc de canyella.
A la vigília l’ajuntament organitza una cercavila de carnestoltes pels carrers del poble amb la desfilada de disfresses. La Festa de la Caldera se celebra a la Plaça Major, el diumenge de
carnestoltes , on durant tot el mati si aplega una gran munió de gent, esperant l’hora del repartiment de l’escudella. Cada any s’anomena un calderer o calderera d’honor, que normalment sol recaure a una personalitat ben coneguda. A les 12 h l’ofici a l’església parroquial de Santa Maria, en sortir de l’ofici el mossèn i les autoritats, es dirigeixen a la plaça Major, on el mossèn procedeix a beneir-les. A les 14 h abans de retirar les calderes del foc, les autoritats fan el tast de l’escudella i posteriorment es procedeix al repartiment gratuït de 720 litres d’escudella o sigui 2.400 racions, per tots els veïns i visitants. Durant tot el matí pel carrer Major hi ha una fira de productes artesans, que a partir de l’any 2000 s’anomenà “Fira dels Bandolers” més tard “Fira dels Hostals i Viatgers” i actualment és el “Carnaval de la Catalunya Rural” sempre una festa lligada a les arrels del nostre poble. Com a cloenda de la festa per la tarda es fa una representació teatral o bé un espectacle a la “Sala” Organitzadors Organitza la festa i col·labora amb tots els actes l'Ajuntament.
En l'actualitat les persones encarregades de preparar i cuinar l'escudella, són els 18 membres que pertanyen a l'Associació Festa de la Caldera de Montmaneu composta de 8 dones i 10 homes, que va ser creada el dia 9 de febrer2019 i des de l’any 2022 formem part de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya.(FERSHC),on participem en les reunions i a les trobades anuals que es fan a les diferents poblacions del nostre país.